Jumaat, 10 Oktober 2014

Cameron Highlands, Rose Valley & Strawberry Park

Salam,…. dah beberapa bulan saya tak berkesempatan untuk menulis, berkongsi cerita dan   peristiwa yang berlaku serta perkembangan ilmu baru yang saya dapat. Namun, saya tidak akan menghampakan untuk berkongsi gambar yang sempat saya snap untuk tatapan bersama..
Cameron Highland @ Tanah Tinggi Cameron adalah satu dari tempat pelancongan yang amat popular di Malaysia. Kalau nak pergi bercuti dan berehat rehat, jangan pergi pada hujung minggu, cuti umum dan cuti sekolah !! sebabnya, laluan jadi jem yang sangat teruk, gerai makan kehabisan makanan, terpaksa berpusu pusu dan beratur panjang untuk tiket ke Lavender Garden !! Walau bagaimanapun, saya tetap suka ke Cameron Highland..

Ini kali ketiga  saya ke Cameron Highland tetapi masih tak berkesempatan untuk melawat banyak  tempat tempat indah dan menawan di sini sebab masa yang ada sangat terhad. Kali ini saya paksa suami saya bersiap awal dan kami pergi ke Rose Valley seawal 9.00 pagi !! memang best sebab belum ramai orang dan tak payah nak bersesak sesak menikmati keindahan bungaan di Rose Valley.



Bunga Ros kat sini memang cantik dan ada banyak sangat spesis. Saya pergi pada bulan mei lalu dan waktu itu pokok ros sedang berbunga lebat dan baunya pun harum semerbak. Bunga ros kat sini tak diberi nama jadi tak retilah saya apakah namanya…cuma menikmati kecantikan saje..huhuhu



Dah lah cantk… besar besar pulak tu…cuba tengok yang kaler peach tu, sebesar muka saya !!..ada yang berubah warna setelah beberapa hari dan ada yang berbelang dan susah nak jumpa. Jangan tengok muka saya lama-lama tau..saya cuam nak bagitau, betapa besarnya bunga ros tu


Ini lah pokok lavender… boleh jumpa kat Rose Valley. Kat sini kene rajin jalan dan pusing pusing baru dapat jumpa macam macam pokok. Bukan pokok bunga ros aje yang ditanam, macam macam pokok bunga lain pun ada cuma tak sebanyak pokok ros. Pokok lavender ni, kalau pegang iainya berminyak dan bunga tu kalau kita pegang baunya dan minyak akan melekat kat tangan kita dan wangiii…


Ini adalah sebahagian pokok pokok yang rare untuk kita jumpa.. yang atas tu pokoknya jenis pokok tahun dan bunga berjuntai juntai serta besar… yang kaler biru tu “Zaleha” nama melayunya.. dan sebelah zaleha tu, pokoknya menjalar dan mungkin spesis periuk kera. Juga sangat besar bunganya.


Yang ni spesis English Roses. Sangattttt cantikkkkk. Tengok warna merah pink kuntuman bunga tu.. kalau tanam kat bawah kene buat rumah kaca dan kontrol suhu baru boleh hidup sebab secara ritualnya…bunga rose perlukan cuaca yang sejuk untuk hidup dengan cantik..


Banyak sungguh spesis English Roses kat sini.. rasa macam nak pindah kat cameron dan buat rose garden kat sini.. hahaha.. mana tau impian bole jadi kenyataan. Yang sebelah kanan tu… bunganya naik bersusun dan bertingkat serta tak sekelompok seperti kebanyakan english roses.




Dari kaler, putih, kuning, pink, peach, oren, purple…semuanya ada. Bila bergambar dikeliling bunga pos putih… warna putih tu seperti berkembang dan terbias… gambar ni tak edit tau..ori…


Sejambak bunga tapi kaler lain lain….memang susah nak jumpa kan tapi kat sini, Alhamdulillah dapat tengok, itulah kebesaran Allah kalau kita boleh melihatnya…rasanya baru berkembang berwarna kekuningan, pastu sedikit oren dan pudar jadi pink..secara lojiknya



Kalau penat berpusing, boleh rilek rilek kat di sini..ada beberapa kerusi disediakan untuk luruskan kaki setelah penat berpusing. nak tengok dan pegang bunga ros tanpa duri ?? haaaa ini lah dia.. “Thornless Rose” batang dan daunya lebih licin dan lembut berbanding ros yang berduri. Yang ini lagi satu yang menarik,  “Rose Chilli” ini bukanlah bunga ros, tapi sejenis cili yang berbentuk seperti bunga ros !!


Selain bunga ros, daisy juga ada ditanam disini. Tak banyak tapi ada banyak jenis dan cantik cantik semuanya. Ini adalah sebahagian sahaja dari daisy yang ditanam.


“Black Rose”…. saya bayangkan black rose itu adalah bunga ros hitam tetapi…. tertipu rupanya dengan nama. Yang kat atas dan  masih kudup itulah black rose. “Hitam” kan …. hahahahah. Ada juga labu air yang sangat besar dan penuh dengan contengan. Orang Malaysia memang “Kreatif”..



Bunga yang terjuntai tu ada di tepi tangga hotel yang kami inap dan burung merak tu pula ada kat Rose Valley. memang rezeki kami dapat tengok merak kembangkan ekornya… ohhh amazing !! kalau anda naik atau turun melalu simpang pulai, bunga matahari dan strawberi ini ada di hentian terakhir di laluan ini..kalau terlepas, tak jumpa lagi tempat untuk bli strawberi manis dan sayur sayur segar…



Tak boleh tahan tengok bunga bunga yang cantik ini dan terima kasih Allah kerana memberiku ruang dan peluang melihata keindahan ciptaanMu.. Bunga kuning tu bila dan lama tukar  jadi putih dan yg merah tu pula menyala nyala merahnya..
Jumpa lagi di lain cerita…. Adiosss


Tiada ulasan:

Mooncake @ Kuih Bulan Suzil Halal

Kuih Bulan adalah kuih tradisional cina. Ianya dimakan semasa perayaan pertengahan musim luruh. Kuih bulan dianggap sebagai satu makanan is...

Flickr

Formulir Kontak

Nama

E-mel *

Mesej *