Lazada

Lazada Malaysia

Ahad, 19 Januari 2014

Kelas Membuat Kek

Salam.. membuat kek bukanlah satu perkara yang sukar untuk dilakukan atau dipelajari. Jika hendak membuat kek asas, cukuplah dengan bahan asas juga iaitu marjerin, gula, telur, tepung dan serbuk penaik. Kacau, godak, pukul , campur sebati dah boleh bakar. Senangkan… masa dulu dulu saya buat kek, pukul gula dan marjerin pakai senduk kayu aje, bakar pun guna periuk je sebab tak ada oven, jadi juga kek. Cuma tak la segebu dan selembut sekarang kerana kurang teknik dan kurang ilmu sebenarnya.

Sebelum mengikuti kelas menghias kek, adalah dan disyorkan untuk sesiapa sahaja masuk kelas membuat kek dulu. Sebabnya, bila kita dah mahir dan pandai buat kek, kerja menghias menjadi lebih mudah kerana kita dah tau nak hias apa dan bagaimana untuk kek yang kita buat.  Lagi pula, kita boleh syorkan pada pelanggan kita kek kek yang lain dari biasa!!

coklat moist edited IMG_20140111_173733_Fotor  IMG_20140111_174923_Fotor  EDITED CAROT CAKEEEE   edited kek pandan kelapa

Membuat kek mentega @ butter tidaklah serumit kek-kek yang lain. Kek mentega lebih padat dan sesuai untuk apa jua acara dari jamuan rewang hingga high tea. Kek Coklat Moist, Kek Pisang Wangi, Kek Lobak Merah dan Kek Pandan Kelapa adalah antara kek mentega yang berisi @ berperisa. Pilihan bahan-bahan yang baik dan sukatan sempurna akan menghasilkan kek yang bertaraf 5 bintang!!


 edited whole cheese    edited marble cheesecake edited full marble cheese cake

Kek Keju boleh dikatakan tergolong dalam kek yang “High Class” atau kek bercitarasa tinggi. Dengan teknik yang betul, kita juga boleh menghasilkan kek keju yang ‘owesome’  untuk dinikmati sekeluarga hingga puas. Kek ini enak dan lebih terasa nikmatnya jika disejukkan terlebih dahulu. Ianya juga boleh tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara.  Kek Keju Marble mengabungkan rasa coklat gelap dan keju asli. Bagi yang tidak suka dengan rasa kuat keju tetapi masih ingin menikmatinya, campuran coklat gelap adalah penyelamat bagi keadaan ini.


   edited dragonfruit roll  edited polkadot roll   edited mix rolls    edited mix roll

Himpunan Kek Gulung Bercorak. Sekali pandang, memang agak pelik bila memikirkan bagaimana agaknya corak boleh melekat atau berada di atas kek. Ada cetak corak tertentukah?.. Jawapan sebenar, tidak ada pencetak dan yang ada hanyalah teknik bagaimana nak menghasilkannya. banyak corak corak yang cantik dan berwarna warni boleh dihasilkan dan kreativi juga memainkan peranan yang sangat penting bagi menghasilkan corak menawan. Kek Gulung Dragon Fruit, Polkadot, Awan Larat, Hijau Daun, Pelangi dan banyak lagi adalah antara koleksi kek gulung yang boleh dipelajari.

   edited sarawak doted  Edited Sarawak Layer    edited anika kek lapis  edited fruit layer cake 
Kek Lapis Sarawak. Melihatkan lapisan dan corak yang dihasilkan, pasti membuat kita terfikir, bagaimanakah orang sarawak boleh begitu kreatif menghasilkan kek yang sedemikian rumit.  Warna dan rasa memainkan peranan besar dalam menghasilkan kek lapis sarawak yang berbagai corak dan rasa.  Cara melapis, membakar dan memotong yang betul membolehkan kita menghasilkan kek dengan lebih cepat dan berkualiti.
edited  kelas 10  edited kelas 7  edited kelas 8  edited kelas kek 2  edited kelas 3  edited kelas 4  edited kelas 1  edited kelas 6  edited kelas 5  edited kelas 9

Kelas ini jug TIDAK TERHAD kepada golong dewasa sahaja. Anak-anak juga boleh mengasah bakat mereka dan yuran untuk mereka juga amat minima.  Tiada sebarang syarat tambahan untuk menghadiri kelas hatta tidak mempunyai basic atau asas  membuat kek juga tidak boleh menghalang anda dari menghadiri kelas ini. Keterangan lanjut iaitu senarai kelas dan yuran sila klik di sini

2 comments:

Dhiah Ahmad berkata...

Salam.. macam mana nak join kelas ni???

Sue Cookies & Savoury berkata...

Salam Dhiah, kelas diadakan pada hari selasa,rabu, khamis dan sabtu.
Senarai kelas dan yuran sila lawati http://www.suecookies.com.my/Kelas+Bakery

 

Kedai roti dan kek kluang Template by Ipietoon Cute Blog Design